שאלות ותשובות
ראשי > שאלות נפוצות > הסיכונים בחיסונים לפי התכנית המומלצת
הסיכונים בחיסונים לפי התכנית המומלצת
מערכות גופו של תינוק מתפתחות במהירות בחודשי חייו הראשונים ובמיוחד המערכת הנוירולוגית (התפתחות המוח) והמערכת החיסונית. מתינוק שאינו מחייך או יוצר קשר עין, לפעוט שמתקשר, ממלמל, מתחיל את מילותיו הראשונות ואף הולך בגיל שנה. התפתחות זו למעשה היא יצירת קשרים נוירולוגים במוח התינוק אשר מתפתחים במהירות ומושפעים מן הסביבה. לגבי המערכת החיסונית של התינוק, בתחילה המערכת החיסונית נסמכת לא מעט על ההגנה האימהית שהועברה לתינוק בזמן היותו ברחם ובמהלך ההנקה, תוך בניית המערכת החיסונית האישית אשר תגן על התינוק למשך כל ימי חייו. בשל התפתחות מואצת של 2 מערכות אלו, הן גם מועדות לפגיעה מגורמים חיצוניים, בהם חיסונים וחומריהם אשר חלקם ידועים כרעילים למערכת העצבים המרכזית וכגורמים לפגיעות התפתחותיות וקוגניטיביות כמו גם לפגיעות במערכת החיסון ולגרימת התפתחותן של מחלות אוטואימוניות.
כלומר, מתן חיסונים לאחר שמערכות אלו מתפתחות, מפחית את הסיכון לפגיעה בלתי הפיכה.
מידע נוסף בפרק בטיחות חיסונים.
רשויות הבריאות נמנעות זה עשרות שנים מלבצע מחקר פשוט של מחוסנים למול בלתי מחוסנים על מנת להראות את בטיחותה של תוכנית החיסונים, כפי שהם טוענים. הסיבה להימנעות זו נעוצה בעדויות המצטברות כי חיסונים פוגעים בבריאותם של המחוסנים והיעדר רצון פוליטי.
הצעות חוק לביצוע מחקר שכזה הונחו על שולחן הקונגרס בארה"ב פעמיים, בשנת 2006 ובשנת 2016, שתיהן נותרו יתומות.
בשנת 2018 ובשנת 2020, התפרסמו 2 מחקרים פורצי דרך, אשר השוו את בריאותם של ילדים מחוסנים לאלו שאינם מחוסנים ומצאו כי ילדים בלתי מחוסנים בריאים יותר באופן משמעותי מבחינה סטטיסטית מילדים מחוסנים. המחקרים מאגדים נתונים של אלפי ילדים בארה"ב, ומצאו שילדים מחוסנים סובלים הרבה יותר מאלרגיות, מחלות נוירולוגיות, אסתמה, דלקות ריאות ואוזניים, בעיות התפתחות וכדומה מאשר בלתי מחוסנים. כלומר בראייה הכללית של בריאות הילד, נראה כי מתן חיסונים אינו משפר את הבריאות הכללית של ילדים.
המחקר משנת 2018 מצא כי ילדים מחוסנים חולים פחות בשעלת ובאבעבועות רוח.
מידע נוסף על מחקרים אלו במאמר חיסונים ובריאות ילדים.