חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
נושאים באתר

תכנית החיסונים בארץ ובעולם

מעבדת חיסונים

תכנית החיסונים המומלצת ע"י משרד הבריאות שנויה במחלוקת ואיננה מייצגת קו אחיד המקובל בעולם להגנה מפני מחלות זיהומיות.

בכל מדינה קובעים פקידי בריאות הציבור מהי תכנית החיסונים המומלצת לאוכלוסייה במדינה שלהם. ישנם חיסונים הנמצאים בתכניות החיסונים של כל המדינות המערביות (כמו חצבת ופוליו). מאידך, ישנם חיסונים הנמצאים בקרב חלק מהמדינות בלבד (כמו אבעבועות רוח ודלקת כבד נגיפית מסוגים A ו-B). כמו כן, מועדי החיסונים המומלצים (הגיל המומלץ להתחסנות) שונה אף הוא, עבור חיסונים מסוימים.

חיסוני ילדים ניתנים לעיתים בשילובים שונים, בהם מספר נגיפים, או אנטיטוקסינים, כנגד כמה מחלות הניתנות בזריקה אחת (חיסון משולב), כדוגמת חיסון ה- MMRV המכיל חצבת-חזרת-אדמת-אבעבועות רוח.

אפשר שחיסון נגד מחלה מסוימת, או חיסון משולב, יינתנו כמה פעמים לכל ילד, בגילאים שונים (מנת חיסון). דוגמא: החיסון הניתן בישראל היום נגד צהבת נגיפית מסוג B ניתן בשלוש מנות: בגיל לידה, חודש ו- 6 חודשים.

לפי תכנית החיסונים הישראלית, ילד שיתחסן על פי התוכנית המלאה המומלצת בישראל, יקבל 33-34 מנות חיסון, כחיסונים בודדים או משולבים, בשנת חייו הראשונה.

השוואה בין תכנית החיסונים הישראלית ותוכניות חיסונים במדינות אחרות

החיסונים התפתחו באירופה החל מסוף המאה ה 18. ישראל החלה את תוכנית החיסונים שלה בשנות החמישים, והחיסונים שניתנו היו זהים לחיסונים שניתנו במדינות אחרות באותה העת. 

כל תכניות החיסונים במדינות השונות נלקחו מאתר ארגון הבריאות העולמי, נכון ל 10 באוקטובר, 2010. חיסוני הרוטה שנכנסו לתכנית הישראלית ב 1 בדצמבר, 2010 נספרו גם הם.

מדינהמספר מנות חיסון כולל בשנה הראשונהמדינהמספר מנות חיסון כולל בשנה הראשונה
ישראל33איטליה19
גרמניה30צ'כיה19
אוסטרליה30שוויץ18
ארה"ב30נורבגיה18
יוון28דנמרק18
אוסטריה28ליטבניה18
תורכיה27פולין18
בלגיה24הונגריה18
קפריסין23פינלנד18
קנדה23שבדיה18
קרואטיה22איסלנד17
בריטניה21בולגריה16
ספרד21יפן14
פורטוגל20

השוואה בין מספר מנות החיסון הניתנות לילד בשנת חיו הראשונה עפ"י תכניות החיסונים המומלצות במדינות שונות

דוגמאות להבדלים בולטים במיוחד:
  • חזרת – אינו בתכנית החיסונים של הודו, יפן
  • צהבת נגיפית מסוג B – מרבית המדינות ממליצות על חיסון זה לקבוצות סיכון בלבד [1]Bogomolski-Yahalom V, Granot E, Linder N, Adler R, Korman S, Manny N, Tur-Kaspa R, Shouval D. Prevalence of HBsAg carriers in native and immigrant pregnant female populations in Israel and passive/active vaccination against HBV of newborns at risk. J Med Virol. 1991 Aug;34(4):217-22.. זמנים שונים, מרבית המדינות נותנות פחות חיסונים בשנה הראשונה 

חיסונים מסויימים שנויים במחלוקת גם בקרב רופאים, בארץ ובעולם. בספרו "האמת על החיסונים" מציע דר' ריצ'ארד האלבורסן, שתי תכניות חיסונים אלטרנטיביות לתכנית המומלצת ע"י משרד הבריאות אשר איננן כוללות חיסונים מסוימים הכלולים בתכנית הישראלית, וממליץ על הפרדת חלק מהחיסונים המשולבים. התכנית המוצעת ע"י דר' האלבורסן מוצעת לאחר סקירה היסטורית של כל חיסון וחיסון באשר ליעילותו, בטיחותו וכדאיותו. בדומה לדר' האלבורסן, מאות רופאים, חוקרים ומדענים אחרים בכל העולם, כתבו מאמרים, ספרים, עדויות וביקורות אחרות על חיסונים כאלו ואחרים.

יותר חיסונים – תמותת תינוקות גבוהה יותר

מטרתה העיקרית של תוכנית החיסונים היא הפחתת התמותה. בשנת 2009 בדקו מילר וגולדמן כיצד משפיעה תכנית החיסונים במדינות שונות על תמותת תינוקות. 

בהשוואת 34 המדינות המובילות (בהן שיעור תמותת התינוקות הינו הנמוך ביותר), החל מסינגפור (במקום הראשון, עם שיעור תמותת תינוקות של 2.31 לכל 1,000) ועד ארה"ב במקום ה 34 (6.22 לכל 1,000), מצאו החוקרים מתאם מובהק בין מספר מנות החיסון במדינות אלו לבין שיעור תמותת התינוקות [2]Miller NZ, Goldman GS, Infant mortality rates regressed against number of vaccine doses routinely given: is there a biochemical or synergistic toxicity?, Hum Exp Toxicol. 2011 Sep;30(9):1420-8

בנוסף להשוואת המדינות השונות, קיבצו החוקרים את המדינות לחמש קבוצות לפי מספר מנות החיסונים הנהוגות בהן: החל מ 12-14 מנות חיסון בקבוצה הראשונה ועד 24-26 מנות חיסון בקבוצה האחרונה. המתאם בין מספר מנות החיסון לשיעור תמותת התינוקות נשמר גם בחלוקה זו, כפי שניתן לראות בתרשים הבא:

מקורות מידע[+]

קוראים יקרים!

כעת משהגעתם הנה אנו מקווים כי המידע בעמוד זה מלמד ומסייע בידכם. זהו מידע שהושקעו בו שעות ארוכות ואנו גאים בו מאוד. המשימה שלנו היא להמשיך ולהפיץ מידע, לשמור עליו עדכני ורלוונטי כל העת. בענינו זו משימה לא פחותה מהצלת נפשות. כארגון ללא מטרות רווח, אנו מסתמכים באופן מוחלט על תרומות של הקוראים שלנו. זה מאפשר לנו להמשיך להיות עצמאיים ובלתי תלויים.
האם תוכלו לשקול תרומה כל שהיא, כאשר ינדב לבכם, על מנת לסייע לנו להמשיך במלאכה? – תרומה בכל סכום שהוא מחממת את ליבנו, נותנת לנו מוטיבציה להמשיך ומסייעת מאוד בהוצאות השוטפות.

תודה רבה!

חשוב שעוד אנשים ידעו? - שתפו!
שלום רב!

שמנו לב שאתם מוצאים עניין במידע שבאתר וזה משמח אותנו מאוד. אנו מקווים כי המידע מלמד ומסייע בידכם בקבלת החלטה חשובה. משמח אותנו לדעת שהמידע שעמלנו עליו כה רבות מוצא את דרכו אל ליבם של קוראים.

עמותת חסון – למתן מידע על חיסונים הינה ארגון ללא מטרות רווח המקיימת את כל פעילותה מעבודתם של מתנדבים הפועלים מתוך תחושת שליחות עמוקה ואינה מעניקה שכר.

באמצעות תמיכה ונדיבות ליבם של חברים רבים לאורך השנים הצלחנו להשיג השפעה כה רבה על השיח הציבורי בנושא ולתחזק את ההוצאות השוטפות.
האם תוכלו לשקול תרומה כל שהיא, כאשר ינדב לבכם, על מנת לסייע לנו להמשיך במלאכה? – תרומה בכל סכום שהוא משמעותית ביותר ומאפשרת לנו להמשיך בפעילותנו ולהרחיב אותה.

תודה רבה!

הסרת אחריות!

המידע המופיע באתר מיועד להרחבת הידע האישי וההבנה הכללית בלבד. כך תוכלו להיות שותפים פעילים בשמירה על בריאותכם ותתאפשר לכם בחירה מדעת. המידע באתר אינו מהווה חוות דעת רפואית ולא מחליף ייעוץ מקצועי רפואי.

על אף שלעיתים הכתוב מציג גישה מסוימת או דעה של מאן דהוא יש להתייחס אליו בזהירות הנדרשת. אין בכתוב על מנת לפסוק לכלל הציבור או לחלקו. כנהוג בתחום הרפואי, בעת הצורך, יש לפנות לגורם רפואי מקצועי על מנת לקבל אבחון וחוות דעת מקצועית התואמת לנסיבות המקרה ולגופו של עניין.

כל החלטה בנוגע לבריאותכם ראוי שתיעשה לאחר בחינת כלל ההמלצות המקצועיות ומכלול השיקולים השייכים למקרה הספציפי. אנו ממליצים תמיד לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי מרופא מתאים למקרה המדובר.

דילוג לתוכן