הורים רבים חוששים כי אם ילדם לא יהיה מחוסן בעת הכניסה לגן, הוא עלול לחלות במחלות קשות.
חיסונים, מחלות וכניסה לגן
למרבית מחלות הילדים אשר נפוצות בגן וכוללות זיהומים של דרכי הנשימה העליונות, נגיפי מעיים הגורמים לשלשולים והקאות, חיידקי מעיים (כגון סלמונלה), חיידקים מזן סטרפטוקוק ועוד – אין כלל חיסון.
לחלק מן המחלות הללו ישנו טיפול יעיל אך לחלקן הלא מבוטל אין טיפול כלל. מחלות אלו לרוב נמשכות מספר ימים אשר בסופן הילד מחלים לחלוטין.
ישנן מאות, אם לא אלפי מחלות אשר ילדכם יכול להידבק בהן, וקומץ אפסי מתוך הרשימה הן מחלות אשר יש כנגדן חיסון. אם כך, מדוע אין הציבור פוחד מכל מאות המחלות האחרות? פשוט כי אף אחד לא "מלמד" אותו לפחד מהן.
מחלות הן פשוט מחלות עד אשר מיוצר כנגדן חיסון ואז הן הופכות לאויב הציבור.
ילדים נפגשים כל יום עם עשרות גורמי מחלה ומערכת החיסון שלהם עושה את תפקידה ומתגברת עליהם.
איך נמנע ממחלות זיהומיות בגן הילדים
ישנן מספר דרכים פשוטות למנוע הדבקה במחלות זיהומיות, כאלו שיש כנגדן חיסון וגם כאלו שלא:
- וודאו כי גן הילדים מאוורר דיו (פתיחת חלון גם בחודשי החורף הינה חשובה מאד לתחלופת אוויר ומניעת הפצת מחלות מדבקות בגן).
- וודאו כי ישנה שמירה על היגיינה בסיסית (שטיפת ידיים לפני האוכל ולאחר שירותים. פעוטות מחותלים, יש לוודא כי החלפת החיתול נעשית עם כפפות וכי המטפל/ת שוטפ/ת ידיים לאחר כל החתלה).
- חיטוי וניקוי משטחים באופן תדיר באזור בו מצויים הילדים (חיטוי משטח ההחתלה בין ילד לילד, ניקוי יסודי של משטח האוכל לפני הארוחות, שטיפת משחקים בתדירות גבוהה בקרב פעוטות המכניסים אותם לפה וכדומה).
- דאגו כי מדיניות ילד חולה אינו מגיע לגן- נאכפת ומתקיימת בגן הילדים שלכם.
במידה וילדכם מחוסן כנגד מחלות אשר הינכם מוצאים לנכון, יש לשים לב כי החיסון מיועד להגן על המחוסן רק כנגד הזן אשר בחיסון! היעילות של מניעת הידבקות בזנים אחרים הינה נמוכה או בלתי קיימת. כך למשל, אם ילדיכם קיבל חיסון כנגד נגיף השפעת הכולל 2 זני שפעת A וזן אחד של שפעת B במידה והחיסון אכן יעבוד בגופו והוא יהיה מחוסן כנגד זנים אלו, עדיין הוא אינו מחוסן כנגד זני שפעת אחרים והמוטציות הקיימות. כמו כן, החיסון לא ימנע תחלואות חורף אחרות כמו שיעול, נזלת, דלקות בדרכי הנשימה, נגיפים שונים אחרים הגורמים לתסמינים אחרים דמויי שפעת וכדומה. דבר זה הינו נכון לגבי כל סוגי החיסונים אשר בשגרת החיסונים של משרד הבריאות.
חששות מילדים מחוסנים ולא מחוסנים
חדשות לפרקים אנו שומעים כי הורים לילדים מחוסנים חוששים מפני ילדים שאינם מחוסנים ואילו הורים לילדים שאינם מחוסנים או מחוסנים חלקית חוששים כי ילדים שחוסנו זה עתה יפרישו את גורם המחלה וידביקו את ילדם. חששות ההורים משני הצדדים אינן מבוססות מדעית. ילד אשר מחוסן כנגד מחלה אשר לה חיסון יעיל כנגד אותו גורם מחלה, מוגן מפניה, הרי זוהי מטרתו של החיסון. מן הצד השני, חיסונים מומתים אינם יכולים לגרום למחלה עצמה ועל כן כל קבלת חיסון מומת אינה מסכנת את הסביבה. במקרה של חיסונים מוחלשים, למעט אלו הניתנים אוראלית (דרך הפה), כל עוד המחוסן אינו מפתח מחלה פעילה בעקבות החיסון, כלומר את המחלה עצמה שכנגדה חוסן, הוא אינו מדבק.
יש לזכור כי אין לנו שום אפשרות לדעת את מצבם החיסוני והבריאותי של החברה בה אנו חיים. ילדים נפגשים עם ילדים ועם מבוגרים אחרים לא מחוסנים ו/או אשר תוקף החיסון בגופם פג מזמן. לא רק בגן הילדים אלא בגינה הציבורית, במשחקייה, בקניון, אולם אירועים, בתחבורה ציבורית, ברחוב, בבית קפה, בחנות הגלידה וכו'.
אין כל אפשרות לדעת האם הילד/ מבוגר שלצידכם מחוסן או שאינו מחוסן, לכן, כפי שאינכם חוששים לצאת מהבית ללא קשר להחלטה אותה אתם מקבלים לגבי חיסון ילדיכם, כך גם ההחלטה לגבי שליחה לגן הילדים או מוסד לימודי אחר אינה צריכה לקחת בחשבון את הסטטוס החיסוני של הסובבים.
אולי יעניין אותך לקרוא גם על חסינות העדר.