חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
נושאים באתר

חיסון רוטה

וירוס הרוטה
סיכום נקודות עיקריות
  • וירוס הרוטה גורם בעיקר אי נוחות. מקרי מוות כתוצאה מהמחלה מדווחים בעיקר במדינות מתפתחות. בישראל מקרי מוות נדירים ביותר
  • וירוס הרוטה אחראי לפחות מחמישית מהאשפוזים בגין דלקות מעיים בישראל
  • החיסונים נגד וירוס הרוטה חדשים יחסית. החיסונים מכילים וירוס חי-מוחלש וניתנים בטיפות דרך הפה
  • ההערכה היא שחיסון גורף של כלל הפעוטות בישראל יחסוך כ 1,200 אשפוזים בשנה
  • לחיסונים תופעות לוואי הכוללות את תסמיני המחלה עצמה: שלשולים, הקאות וחום. במקרים נדירים תופעות לוואי קשות העלולות להסתיים במוות

    רוטה / Rotavirus

    נגיף הרוטה חודר בד"כ דרך הלוע ומתרבה במעיים. לאחר תקופת דגירה של יומיים, יופיעו הסימנים הכוללים הקאות, חום ושלשולים. התסמינים משתנים בעוצמתם מחולה לחולה ולא בהכרח יופיעו אצל כל הילדים. תסמינים הקשורים עם פעולת המעיים יחלפו בתוך 3 עד 7 ימים[1]CDC Pink Book on Rota virus.

    הנגיף מדבק מאד ועובר מאדם לאדם בדרך כלל בחשיפה לצואה המכילה את הנגיף ללא שמירה על היגיינה[2]CDC Pink Book on Rota virus.

    תסמיני הנגיף דומים לתסמיני נגיפי מעיים נוספים ועל כן נדרשת בדיקת מעבדה לאימות הידבקות ברוטה[3]CDC Pink Book on Rota virus.

    המחלה עלולה לגרום לאיבוד נוזלים רב ולעיתים הטיפול יכלול עירוי נוזלים. אחת הסכנות כתוצאה ממחלה זו הינה התייבשות. הנגיף עלול לפגוע בספיגת ערכים תזונתיים כמו סודיום, גלוקוז ומים[4]CDC Pink Book on Rota virus.

    הרוטה נפוץ בכל העולם, אם כי זנים שונים אופייניים בדכ" לאזורים שונים [5]CDC Pink Book on Rota virus.

    התחלואה כתוצאה מנגיף הרוטה נפוצה בכל העולם, אולם מקרי מוות כתוצאה מהנגיף נצפים בעיקר במדינות מתפתחות. כ 85% ממקרי המוות בכל העולם קורים במדינות בהן רמת ההכנסה נמוכה, באסיה ובאפריקה [6]Muhsen et al, The Journal of Infectious Diseases 2009; 200:S254–63 .

    במחקר שנערך בשנות השמונים בדרום ישראל נמצאה נוכחות של נגיף הרוטה בקרב 14% מהילדים עם שלשולים בקהילה [7]Dagan R, Bar-David Y, Sarov B, et al. Rotavirus diarrhea in Jewish and Bedouin children in the Negev region of Israel: epidemiology, clinical aspects and possible role of malnutrition in severity of illness. Pediatr Infect Dis J 1990; 9:314–21 . נגיף הרוטה נמצא כאחראי על 18.4% בלבד מהאשפוזים בגין דלקות מעיים בילדים עד גיל 18 [8]Grisaru-Soen G, Engelhard D, Pearl S, Schlesinger Y, Shtein M, Ashkenazi S. Hospitalizations associated with rotavirus gastroenteritis in Israel—a retrospective study. Harefuah 2008; 147:8–11, 96 .

    עיקר האשפוזים בגין נגיף הרוטה נרשמים בחודשי החורף. 87% מהחולים הינם פעוטות עד גיל שנתיים, בעיקר בגילאי 6 חודשים עד שנתיים (72.6%).

    שמירה על היגיינה בסיסית בקרב תינוקות, פעוטות ובני ביתם, הם הדרך היעילה ביותר למניעת המחלה.

    מתן עירוי נוזלים במידה וישנו חשש להתייבשות.

    בשנת 1998 זכה חיסון הרוטה של חברת Wyeth, RotaShield, ברשיון שיווק בארה"ב. למרות שמסקנות המחקרים טרום אישורו הצביעו עליו כעל חיסון יעיל ובטוח, החיסון הורד מהשוק כבר בשנת 1999 לאחר שנמצא אחראי לשיעור גבוה של תופעת לוואי הגורמת להשתפלות המעיים.

    בשנת 2006 קיבלו שני חיסונים חדשים רישיון שיווק בארה"ב: Rotarix של חברת GSK וחיסון ה RotaTeq של חברת Merck. חיסונים אלו ניתנים באמצעות טיפות לפה. חיסון ה RotaTeq ניתן בשלוש מנות בין הגילאים חודשיים עד שמונה חודשים. חיסון ה RotaRix ניתן בשתי מנות בין הגילאים שישה שבועות עד 24 שבועות[9]CDC Pink Book on Rota virus.

    יצרן חיסון ה RotaTeq מדווח שהחיסון לא בהכרח מעניק הגנה מפני הנגיף [10]RotaTek Package Insert.

    יעילות חיסון ה RotaTeq במניעת אשפוז מוערכת בכ 92% כאשר היעילות במניעת מקרים קלים הדורשים ביקור אצל רופא בלבד מוערכת בכ 73%. יעילות חיסון ה RotaRix במניעת מקרים קלים ואשפוזים מוערכת בכ 85%.

    שני מחקרים עדכניים משנת 2014 אשר בוצעו בארה"ב בקרב תינוקות מצאו כי 2 סוגי החיסונים כנגד נגיף הרוטה (התרכיב החד ערכי RotaRix והתרכיב המחומש ערכי Rota-Teq) מעלים את הסיכוי להשתפלות מעי בקרב התינוקות המחוסנים. 

    החוקרים קוראים בעקבות כך, לשקול מחדש את התועלת של החיסון לעומת הסיכון בתופעה זו בקרב התינוקות [11]Weintraub ES, Baggs J, Duffy J, et al. Risk of Intussusception after Monovalent Rotavirus Vaccination. N Engl J Med January 14, 2014, DOI: 10.1056/NEJMoa1311738 [12]Yih WK, Lieu TA, Kulldorff M, et al. Intussusception Risk after Rotavirus Vaccination in U.S. Infants. N Engl J Med 2014; 370:503-512 February 6, 2014, DOI: 10.1056/NEJMoa1303164 .

    יצרן חיסון ה RotaRix מדווח כי החיסון לא נבדק על ילדים עם הפרעות מעיים כרוניות או ילדים עם כשלים במערכת החיסונית. כמו כן, החיסון לא נבדק בקרב ילדים שנחשפו לנגיף לפני קבלת החיסון. אין לחסן ילדים האלרגיים לאחד המרכיבים של החיסון, ילדים הסובלים מכשל חמור של המערכת החיסונית (SCID) או ילדים עם מום מולד במעי. 

    יש לדחות מתן החיסון לילדים הסובלים משלשולים או הקאות[13]http://us.gsk.com/products/assets/us_rotarix.pdf .

    • תופעות הלוואי השכיחות ביותר כוללות אי-שקט ועצבנות, נזלת, שיעול, חום, חוסר תיאבון והקאות. 
    • תופעות לוואי נוספות כוללות: מוות, השתפלות המעיים, הפרעות מעיים שונות, הפרעות במערכת הלימפה והדם, מחלת קוואסאקי (מחלה חמורה העלולה לפגוע בלב ולסכן חיים. תסמינים כוללים: חום, פריחה, אדמומיות בפה ובעיניים, בלוטות נפוחות וכן נפיחות בגפיים).
    • החיסון עלול לגרום להשתפלות המעיים, המלווה בסימנים הבאים: הקאות, שלשולים, כאבי בטן, דימום בצואה. מחלה זו עלולה לסכן חיים.

    מה מכילים חיסוני הרוטה המורשים בישראל?

    יצרן ושם החיסוןסוג החיסוןמרכיבים לא פעילים בחיסוןהערות
    Merck: RotaTeqRotaCell Culture Media, Fetal Bovine Serum, Sodium Citrate, Sodium Phosphate Monobasic Monohydrate, Sodium Hydroxide Sucrose, Polysorbate 80טיפות דרך הפה
    GSK: RotaRixRotaAmino Acids, Calcium Carbonate, Calcium Chloride, D-glucose, Dextran, Ferric (III) Nitrate, L-cystine, L-tyrosine, Magnesium Sulfate, Phenol Red, Potassium Chloride, Sodium Hydrogenocarbonate, Sodium Phosphate, Sodium L-glutamine, Sodium Pyruvate, Sorbitol, Sucrose, Vitamins, Xanthanטיפות דרך הפה

    דיווחי תופעות לוואי ל VAERS

    מספר אירועי תופעות לוואי מדווחים בארה"ב בעקבות חיסונים המכילים רוטה בחמש השנים האחרונות:

    20142013201220112010
    מוות2022403530
    מסכן חיים5246435854
    נכות צמיתה151417916
    אישפוז179169190252191
    (מתוכם) אישפוז ממושך91414912
    חדר מיון397363451442434
    לא חמור1,322864913811843

    תשלום פיצויים לנפגעים בארה"ב

    תשלום פיצויים מכוח חוק פיצוי נפגעי חיסונים בארה"ב בגין חיסונים המכילים רוטה:

    סוג החיסוןנכותמוותסה"כ תביעותפוצונדחו
    Rotavirus671684018

    מקורות מידע[+]

    קוראים יקרים!

    כעת משהגעתם הנה אנו מקווים כי המידע בעמוד זה מלמד ומסייע בידכם. זהו מידע שהושקעו בו שעות ארוכות ואנו גאים בו מאוד. המשימה שלנו היא להמשיך ולהפיץ מידע, לשמור עליו עדכני ורלוונטי כל העת. בענינו זו משימה לא פחותה מהצלת נפשות. כארגון ללא מטרות רווח, אנו מסתמכים באופן מוחלט על תרומות של הקוראים שלנו. זה מאפשר לנו להמשיך להיות עצמאיים ובלתי תלויים.
    האם תוכלו לשקול תרומה כל שהיא, כאשר ינדב לבכם, על מנת לסייע לנו להמשיך במלאכה? – תרומה בכל סכום שהוא מחממת את ליבנו, נותנת לנו מוטיבציה להמשיך ומסייעת מאוד בהוצאות השוטפות.

    תודה רבה!

    חשוב שעוד אנשים ידעו? - שתפו!
    שלום רב!

    שמנו לב שאתם מוצאים עניין במידע שבאתר וזה משמח אותנו מאוד. אנו מקווים כי המידע מלמד ומסייע בידכם בקבלת החלטה חשובה. משמח אותנו לדעת שהמידע שעמלנו עליו כה רבות מוצא את דרכו אל ליבם של קוראים.

    עמותת חסון – למתן מידע על חיסונים הינה ארגון ללא מטרות רווח המקיימת את כל פעילותה מעבודתם של מתנדבים הפועלים מתוך תחושת שליחות עמוקה ואינה מעניקה שכר.

    באמצעות תמיכה ונדיבות ליבם של חברים רבים לאורך השנים הצלחנו להשיג השפעה כה רבה על השיח הציבורי בנושא ולתחזק את ההוצאות השוטפות.
    האם תוכלו לשקול תרומה כל שהיא, כאשר ינדב לבכם, על מנת לסייע לנו להמשיך במלאכה? – תרומה בכל סכום שהוא משמעותית ביותר ומאפשרת לנו להמשיך בפעילותנו ולהרחיב אותה.

    תודה רבה!

    הסרת אחריות!

    המידע המופיע באתר מיועד להרחבת הידע האישי וההבנה הכללית בלבד. כך תוכלו להיות שותפים פעילים בשמירה על בריאותכם ותתאפשר לכם בחירה מדעת. המידע באתר אינו מהווה חוות דעת רפואית ולא מחליף ייעוץ מקצועי רפואי.

    על אף שלעיתים הכתוב מציג גישה מסוימת או דעה של מאן דהוא יש להתייחס אליו בזהירות הנדרשת. אין בכתוב על מנת לפסוק לכלל הציבור או לחלקו. כנהוג בתחום הרפואי, בעת הצורך, יש לפנות לגורם רפואי מקצועי על מנת לקבל אבחון וחוות דעת מקצועית התואמת לנסיבות המקרה ולגופו של עניין.

    כל החלטה בנוגע לבריאותכם ראוי שתיעשה לאחר בחינת כלל ההמלצות המקצועיות ומכלול השיקולים השייכים למקרה הספציפי. אנו ממליצים תמיד לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי מרופא מתאים למקרה המדובר.

    דילוג לתוכן