חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

החומרים בחיסונים

סקואלין

סקואלין (squalene)

סקואלין משמש בחיסונים כאדג'ובנט, אם כי למעשה הוא אינו אדג'ובנט קלאסי אלא חיבורו לאדג'ובנט נוסף גורם להגברה של התגובה החיסונית.

קרא עוד »
אלומיניום

אלומיניום (aluminum)

אלומיניום הינו אדג'ובנט הנמצא בשימוש נרחב בחיסונים בבני אדם, בזכות יכולתו להגביר את יצירת הנוגדנים כתוצאה מחשיפה לאנטיגן.

קרא עוד »
חשוב שעוד אנשים ידעו? - שתפו!

מטרת החיסון היא לייצר תגובה חיסונית של הגוף כנגד חיידק או נגיף המוצגים למערכת החיסון. מלבד הצורך ל"שכנע" את מערכת החיסון להגיב לחיסון עצמו, יש צורך לגרום לחיסון להיות בעל חיי מדף ארוכים, להיות נקי מזיהומים וליצור תמיסה אחידה אשר תהיה מוזרקת לאדם המתחסן. 

בשל כך, פרט לנגיף/חיידק אשר כנגדו מכוון החיסון, מוספים לתמיסה עצמה חומרים נוספים המפורטים מטה:

  • חומרים ביולוגיים. הנגיף/חיידק כשנגדו מכוון החיסון נחשב לחומר הביולוגי שבחיסון. זה למעשה החומר הפעיל אשר כנגדו מגיבה מערכת החיסון. לעיתים נשארות גם שאריות ביולוגיות שאינן רצויות, מהתאים שבהם תרבתו נגיפים לצורך ייצור החיסון (שאריות דנ"א). מאחר ורקמות בעלי חיים משמשות ביצור חיסונים רבים, קיימת אפשרות להעברת מחלות זיהומיות מבעלי החיים לבני האדם באמצעות חיסונים אלו. בהרכבת החומר הפעיל אפשר שיעשה שימוש ברקמות חלבונים ו/או הנדסה גנטית של חומרים ביולוגים אחרים.
  • אדג'ובנטים. היות ומערכת החיסון הינה מערכת מאד חכמה ומתוחכמת, הצגה של נגיף/חיידק מומתים, יגרמו למערכת פשוט לסלק אותם מבלי לייצר תגובה חיסונית ארוכת טווח. בשל כך נוצר הצורך להוסיף לחיסון המומת עצמו חומרים אשר יגרמו למערכת החיסון לפעול. חומרים אלו נקראים אדג'ובנטים. מאחר והמדד המקובל ליעילות מחקרית של חיסון הוא רמת הנוגדנים הנוצרים בדם, יש רצון לעורר את המערכת החיסונית לייצר יותר נוגדנים, בעזרת כמה שפחות חומרים ביולוגים (המרכיב היקר בתהליך ייצור החיסון). האדג'ובנטים מעוררים את המערכת החיסונית ומאפשרים להראות יעילות מחקרית מספקת בעלות ייצור נמוכה יותר וקצב ייצור גבוה יותר.  דוגמאות לאדג'ובנטים: אלומיניום, סקוואלין.
  • חומרים משמרים ומייצבים. את החומר הפעיל יש לשמר בתנאי האחסון עד לשימוש, על מנת למנוע פעילות ביולוגית בלתי רצויה והשפעות מזג אויר, לחות וכד'. דוגמאות לחומרים משמרים ומייצבים: פורמלדהייד/פורמלין, תימרוסל (כספית-אתיל), 2-phenoxy-ethanol, מונוסודיום גלוטמט (MSG), גליצרין, polysorbate 80 (Tween-80), פנול וג'לטין.
  • אנטיביוטיקה. מונעת גידול חיידקים במהלך הייצור והאחסון של החיסון. דוגמאות לאנטיביוטיקה בחיסונים:נאומיצין, פולימיקסין, ג'נטמיצין, סטרפטומיצין.

שאריות מתהליך הייצור. על מנת לטפל בחומרים הביולוגיים, נעשה שימוש בחומרים שונים. חומרים אלה לא תמיד ניתן לנפות לגמרי מתרכיב החיסון ושאריות מהם מהוות חלק מהחיסון. דוגמאות לחומרים אלו: אמוניום סולפט (נוגד חמצון).

העלון לצרכן מאת היצרן מפרט מהם המרכיבים בכל חיסון. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב מפרט מהם המרכיבים בחיסונים המאושרים לשיווק בארה"ב. 

דפי מידע מפורטים על החומרים בחיסונים

פוליסורבט-80 (Polysorbate-80)

פוליסורבט-80 (Polysorbate-80)

פוליסורבט 80 הינו מרכיב חשוד בחיסונים שממעטים לדבר עליו.
סקואלין (squalene)

סקואלין (squalene)

סקואלין משמש בחיסונים כאדג'ובנט, אם כי למעשה הוא אינו אדג'ובנט קלאסי אלא חיבורו לאדג'ובנט נוסף גורם להגברה של התגובה החיסונית.
פורמאלדהיד (Formaldehyde)

פורמאלדהיד (Formaldehyde)

פורמאלדהיד היא תרכובת אורגנית כאשר עם הוספת מים הופכת לפורמלין.
גלוטאראלדהייד (glutaraldehyde)

גלוטאראלדהייד (glutaraldehyde)

גלוטאראלדהייד הוא חומר משמר בעל יעילות רבה לתקופות ארוכות.
שלום רב!

שמנו לב שאתם מוצאים עניין במידע שבאתר וזה משמח אותנו מאוד. אנו מקווים כי המידע מלמד ומסייע בידכם בקבלת החלטה חשובה. משמח אותנו לדעת שהמידע שעמלנו עליו כה רבות מוצא את דרכו אל ליבם של קוראים.

עמותת חסון – למתן מידע על חיסונים הינה ארגון ללא מטרות רווח המקיימת את כל פעילותה מעבודתם של מתנדבים הפועלים מתוך תחושת שליחות עמוקה ואינה מעניקה שכר.

באמצעות תמיכה ונדיבות ליבם של חברים רבים לאורך השנים הצלחנו להשיג השפעה כה רבה על השיח הציבורי בנושא ולתחזק את ההוצאות השוטפות.
האם תוכלו לשקול תרומה כל שהיא, כאשר ינדב לבכם, על מנת לסייע לנו להמשיך במלאכה? – תרומה בכל סכום שהוא משמעותית ביותר ומאפשרת לנו להמשיך בפעילותנו ולהרחיב אותה.

תודה רבה!

הסרת אחריות!

המידע המופיע באתר מיועד להרחבת הידע האישי וההבנה הכללית בלבד. כך תוכלו להיות שותפים פעילים בשמירה על בריאותכם ותתאפשר לכם בחירה מדעת. המידע באתר אינו מהווה חוות דעת רפואית ולא מחליף ייעוץ מקצועי רפואי.

על אף שלעיתים הכתוב מציג גישה מסוימת או דעה של מאן דהוא יש להתייחס אליו בזהירות הנדרשת. אין בכתוב על מנת לפסוק לכלל הציבור או לחלקו. כנהוג בתחום הרפואי, בעת הצורך, יש לפנות לגורם רפואי מקצועי על מנת לקבל אבחון וחוות דעת מקצועית התואמת לנסיבות המקרה ולגופו של עניין.

כל החלטה בנוגע לבריאותכם ראוי שתיעשה לאחר בחינת כלל ההמלצות המקצועיות ומכלול השיקולים השייכים למקרה הספציפי. אנו ממליצים תמיד לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי מרופא מתאים למקרה המדובר.

דילוג לתוכן