חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
נושאים באתר

פגיעות במערכת העצבים המרכזית לאחר חיסונים: הצעות לשינויים בתכנית החיסונים

פגיעה במערכת העצבים

פגיעות במערכת העצבים המרכזית לאחר חיסונים: הצעות לשינויים בתכנית החיסונים

המערכת החיסונית של התינוק שונה מזו של אדם בוגר; על פי מחקרים, מגיעה המערכת לבגרות כמעט מוחלטת לקראת גיל 3 (ישנם חוקרים המעריכים כי תהליך ההבשלה נמשך עד גיל 6 בקירוב). שוני זה מתבטא ביכולתו המוגבלת של התינוק לייצר נוגדנים, בעיקר ב-5-6 החודשים הראשונים לחייו. מסיבה זו, נאלצים לתת לתינוק מספר מנות חיסון, המכילות רמות גבוהות של אדג'ובנטים (מעוררי מערכת החיסון), בהפרשי זמן קטנים יחסית, דבר העלול לגרום לתופעות לוואי רבות.

תופעות לוואי הפוגעות במערכת העצבים המרכזית:

בשנת 2012 ראה אור מחקר סוקר (המסכם את המידע הקיים בתחום מסוים) בנושא תופעות הלוואי הנוירולוגיות כתוצאה מחיסונים. מחבריו מחלקים את הדיווחים על תופעות לוואי נוירולוגיות לשני סוגים [1]Sienkiewicz D, Kułak W, Okurowska-Zawada B, Paszko-Patej G. Neurologic adverse events following vaccination. Prog Health Sci 2012, 2 (1) 129-141:

  1.  תופעות לוואי קלות וחולפות, אשר יכולות להופיע בדרגות שונות של חומרה, למשל בכי ממושך, אי שקט והיפראקטיביות, אפטיות ועייפות יתר, חום וכדומה.
  2. תופעות לוואי קשות, אשר לרוב נמשכות מעבר ל-24 שעות ולעתים מעידות על פגיעה קבועה במערכת העצבים המרכזית. תופעות לוואי אלה כוללות פרכוסים (במיוחד כאשר מופיעים ללא חום), ריפיון שרירים, דלקת קרום המוח, התנוונות המוח ואוטיזם.

במדינות אירופה נהוגות תכניות חיסונים שונות. במדינות סקנדינביה, אשר בהן נרשם השיעור הנמוך ביותר של תמותת תינוקות, לא קיים חוק המחייב חיסונים, ואת החיסון הראשון נותנים בגיל 3 חודשים. בשנת החיים הראשונה מקבל התינוק 9 חיסונים מומלצים, ובגיל 18 חודשים הוא מקבל את חיסון ה-MMR. 

במדינות אלה נותנים רק את חיסון השעלת האסלולרי (הנחשב לבטוח יותר) ואת החיסון המומת נגד פוליו. החיסונים נגד צהבת B ונגד שחפת ניתנים רק לילדים בקבוצות סיכון גבוהות. מדינות סקנדינביה מתאפיינות גם בשיעורים הנמוכים ביותר של אוטיזם, בהשוואה למדינות שבהן גיל החיסון הראשון מוקדם יותר ומספר מנות החיסון גדול יותר.

שינויים נדרשים בתכנית החיסונים

בפולין הציע צוות משולב של רופאי ילדים וחוקרים בתחום הנוירוביולוגיה, תוכנית חיסונים חלופית, הכוללת

  1.  הוצאת התימרוסל מכל החיסונים.
  2.  הפסקת מתן החיסון נגד צהבת מסוג B לכלל התינוקות. החיסון יינתן רק לתינוקות לאימהות שהינן נשאיות של הנגיף.
  3.  התחלת תוכנית החיסונים בגיל 4 חודשים.
  4.  מתן 3 חיסונים שונים לכל היותר באותו היום.
  5.  הפסקת מתן חיסונים המכילים נגיפים חיים-מוחלשים, או לחילופין מתן החיסונים הללו בנפרד, בהפרשים ניכרים זה מזה.
  6.  איש הצוות הנותן את החיסון ימלא שאלון מסודר עם הורה התינוק, תוך התעמקות בנושאי אלרגיות, אסתמה ומחלות אוטואימוניות, שדווחו אצל בני המשפחה בעקבות חיסון. במידה וקיימים אחד או יותר מהנ"ל, יש להעריך את סיכוי התינוק לפתח תופעות לוואי דומות. במקרה זה יש לתכנן בזהירות תוכנית חיסונים חלופית.
  7.  יש לבדוק את התינוק/ילד המחוסן לאחר החיסון, על מנת לאתר תגובות מסכנות חיים.

מקורות מידע[+]

קוראים יקרים!

כעת משהגעתם הנה אנו מקווים כי המידע בעמוד זה מלמד ומסייע בידכם. זהו מידע שהושקעו בו שעות ארוכות ואנו גאים בו מאוד. המשימה שלנו היא להמשיך ולהפיץ מידע, לשמור עליו עדכני ורלוונטי כל העת. בענינו זו משימה לא פחותה מהצלת נפשות. כארגון ללא מטרות רווח, אנו מסתמכים באופן מוחלט על תרומות של הקוראים שלנו. זה מאפשר לנו להמשיך להיות עצמאיים ובלתי תלויים.
האם תוכלו לשקול תרומה כל שהיא, כאשר ינדב לבכם, על מנת לסייע לנו להמשיך במלאכה? – תרומה בכל סכום שהוא מחממת את ליבנו, נותנת לנו מוטיבציה להמשיך ומסייעת מאוד בהוצאות השוטפות.

תודה רבה!

חשוב שעוד אנשים ידעו? - שתפו!
שלום רב!

שמנו לב שאתם מוצאים עניין במידע שבאתר וזה משמח אותנו מאוד. אנו מקווים כי המידע מלמד ומסייע בידכם בקבלת החלטה חשובה. משמח אותנו לדעת שהמידע שעמלנו עליו כה רבות מוצא את דרכו אל ליבם של קוראים.

עמותת חסון – למתן מידע על חיסונים הינה ארגון ללא מטרות רווח המקיימת את כל פעילותה מעבודתם של מתנדבים הפועלים מתוך תחושת שליחות עמוקה ואינה מעניקה שכר.

באמצעות תמיכה ונדיבות ליבם של חברים רבים לאורך השנים הצלחנו להשיג השפעה כה רבה על השיח הציבורי בנושא ולתחזק את ההוצאות השוטפות.
האם תוכלו לשקול תרומה כל שהיא, כאשר ינדב לבכם, על מנת לסייע לנו להמשיך במלאכה? – תרומה בכל סכום שהוא משמעותית ביותר ומאפשרת לנו להמשיך בפעילותנו ולהרחיב אותה.

תודה רבה!

הסרת אחריות!

המידע המופיע באתר מיועד להרחבת הידע האישי וההבנה הכללית בלבד. כך תוכלו להיות שותפים פעילים בשמירה על בריאותכם ותתאפשר לכם בחירה מדעת. המידע באתר אינו מהווה חוות דעת רפואית ולא מחליף ייעוץ מקצועי רפואי.

על אף שלעיתים הכתוב מציג גישה מסוימת או דעה של מאן דהוא יש להתייחס אליו בזהירות הנדרשת. אין בכתוב על מנת לפסוק לכלל הציבור או לחלקו. כנהוג בתחום הרפואי, בעת הצורך, יש לפנות לגורם רפואי מקצועי על מנת לקבל אבחון וחוות דעת מקצועית התואמת לנסיבות המקרה ולגופו של עניין.

כל החלטה בנוגע לבריאותכם ראוי שתיעשה לאחר בחינת כלל ההמלצות המקצועיות ומכלול השיקולים השייכים למקרה הספציפי. אנו ממליצים תמיד לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי מרופא מתאים למקרה המדובר.

דילוג לתוכן