חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שאלות ותשובות

דחיה ופיצול חיסונים

מערכת החיסון של תינוק אינה מפותחת כמו זה של פעוט או של אדם בוגר ומכאן שיש רצון לחשוף את התינוק למחוללי מחלות מוקדם ככל האפשר על מנת לגרום לאותה תגובה חיסונית, הנחשבת כמספקת הגנה מפני המחלה.

מערכת החיסון של התינוק מגיבה בייצור רמות נוגדנים נמוכות יותר למרבית החיסונים, בחודשי חייו הראשונים של התינוק.

המשמעות של אי חיסון היא שישנו סיכוי, לעיתים אפסי אך קיים, כי הילד/האדם הלא מחוסן ייחשף לגורם מחלה שיש כנגדו חיסון- ויחלה.

משרד הבריאות עוקב אחרי כ- 50 מחלות זיהומיות מדבקות פעילות (כלומר שישנם מקרי הדבקה באוכלוסייה) כאשר רק לכ- 10 מהן ישנו חיסון. על כל שאר 40 המחלות אשר משרד הבריאות עוקב אחריהן באדיקות, אין אנו שומעים בתקשורת ואין אנו שומעים על מגפות (למשל עשרות מקרי סלמונלה שמדווחים בשבוע מתוך מאות המדווחים בשנה או עשרות מקרים מדווחים של קדחת Q מתוך למעלה מ- 100 המדווחים בשנה, או קמפילובקטריוזיס שעומד על מאות מקרים בשבוע מתוך אלפי מקרים בשנה).

כמובן שישנן עוד מאות מחלות שילדים ומבוגרים עלולים להידבק בהן, מחלות מסוכנות או קלות, בעלות חומרה מתונה או חריפה- ואף אחד לא מפחד מהן פשוט כי לא מלמדים אותנו שיש לפחד ממשהו שאין לו חיסון.

כאשר מחליטים לא לחסן ההחלטה צריכה להיות מודעת, כלומר איך נדבקים בכל מחלה? מה קורה אם נדבקים, מה מופע המחלה? האם יש טיפול? האם החיסון יעיל במניעת המחלה ומהן הסיכונים בקבלת החיסון עצמו?

המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב (CDC) מציין באתר שלו כי הסיבה למספר מנות חיסון באותו הביקור נובעת מהרצון לחסוך להורים ביקורים נוספים לצורך חיסונים.

משרד הבריאות הישראלי, כלל לא מתייחס לשאלת מתן מספר מנות באותו ביקור.

החיסונים אשר ניתן לפצלם הם החיסון המחומש (DTaP-IPV-HIB) והחיסון המרובע (MMRV).

מחומש: החיסון ניתן בגילאי חודשיים, 4, 6 חודשים ומנת דחף בגיל שנה. החיסון מורכב מטטנוס, דיפתריה, שעלת, המופיליוס אינפלואנזה B ופוליו. ניתן לפצל את החיסון למרכיבים הבאים:

  • טטנוס-דיפתריה (DT)
  • טטנוס-דיפתריה-שעלת (DTaP)
  • פוליו (IPV)
  • המופיליוס אינפלואנזה B (HIB)

חיסון המחומש מכיל כמות גדולה יותר של חומרים נלווים מאשר בסך החיסונים המפוצלים.

מתן של חיסונים מפוצלים אינו פוגע ביעילותם ביחס למנה המכילה את כלל החיסונים יחד.

מרובע: החיסון ניתן בגיל שנה ובכיתה א'. החיסון מורכב מחצבת, אדמת, חזרת ואבעבועות רוח. ניתן לפצל את החיסון לחצבת-חזרת-אדמת (MMR) ואבעבועות רוח (V).

יותר תופעות לוואי דווחו לחיסון ה- MMRV מאשר ל- MMR.

היצרן אינו מתייחס למתן חיסונים נוספים בימים שאחרי או לפני קבלת החיסון. ההחלטה על תזמון מועדי חיסונים שונים (לדוגמא טטנוס-דיפתריה בביקור אחד ופוליו בביקור שני) וההפרש בין שני הביקורים, אינו מצוין ע"י שום גורם מקצועי ולא נבדק מעולם.

הורה המעוניין לתת חיסון אחד במועד אחד וחיסון אחר במועד אחר, יכול לרווח בין המועדים כראות עיניו.

היצרן של חיסונים אשר להם מספר מנות, מציין מהו זמן המינימום האפשרי בין מנה למנה אך אין זמן מקסימום. הפער בין מנה אחת לשנייה יכול להיות גדול יותר מאשר המלצת היצרן.

שלום רב!

שמנו לב שאתם מוצאים עניין במידע שבאתר וזה משמח אותנו מאוד. אנו מקווים כי המידע מלמד ומסייע בידכם בקבלת החלטה חשובה. משמח אותנו לדעת שהמידע שעמלנו עליו כה רבות מוצא את דרכו אל ליבם של קוראים.

עמותת חסון – למתן מידע על חיסונים הינה ארגון ללא מטרות רווח המקיימת את כל פעילותה מעבודתם של מתנדבים הפועלים מתוך תחושת שליחות עמוקה ואינה מעניקה שכר.

באמצעות תמיכה ונדיבות ליבם של חברים רבים לאורך השנים הצלחנו להשיג השפעה כה רבה על השיח הציבורי בנושא ולתחזק את ההוצאות השוטפות.
האם תוכלו לשקול תרומה כל שהיא, כאשר ינדב לבכם, על מנת לסייע לנו להמשיך במלאכה? – תרומה בכל סכום שהוא משמעותית ביותר ומאפשרת לנו להמשיך בפעילותנו ולהרחיב אותה.

תודה רבה!

הסרת אחריות!

המידע המופיע באתר מיועד להרחבת הידע האישי וההבנה הכללית בלבד. כך תוכלו להיות שותפים פעילים בשמירה על בריאותכם ותתאפשר לכם בחירה מדעת. המידע באתר אינו מהווה חוות דעת רפואית ולא מחליף ייעוץ מקצועי רפואי.

על אף שלעיתים הכתוב מציג גישה מסוימת או דעה של מאן דהוא יש להתייחס אליו בזהירות הנדרשת. אין בכתוב על מנת לפסוק לכלל הציבור או לחלקו. כנהוג בתחום הרפואי, בעת הצורך, יש לפנות לגורם רפואי מקצועי על מנת לקבל אבחון וחוות דעת מקצועית התואמת לנסיבות המקרה ולגופו של עניין.

כל החלטה בנוגע לבריאותכם ראוי שתיעשה לאחר בחינת כלל ההמלצות המקצועיות ומכלול השיקולים השייכים למקרה הספציפי. אנו ממליצים תמיד לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי מרופא מתאים למקרה המדובר.

דילוג לתוכן